header-hararbetarvi

Marken var död - nu lever den!

IMG 0059

I snart tio år har Craig Jonkers odlat en bit mark i Ersteriver i utkanten av Kapstaden.
– Marken här var helt död, men vi har fått liv i den med bara ekologiska metoder, naturligt gödsel och så vidare, berättar han och det känns som närmast ett mirakel hur han och de andra i iTemba Farmers Association lyckas få den sandiga solstekta jorden att producera pumpor, snittblommor och skärbönor.

Vid sidan av odlingen bedriver bönderna påverkansarbete kring frågor om ekologi.
    – Folk vet inte vad de äter numera, det måste inte stå på förpackningen vad den innehåller och därför har vi har förlorat kunskapen om mat, säger Nombeko Nonti som odlar bland annat sallad, lök och rödbetor och är passionerad förespråkare för ekologisk mat.
Framgången till trots kämpar föreningen med myndigheterna om rätten att få vara kvar i området. Craig Jonkers säger att man istället vill bygga läger här för tillfälligt omplacerade familjer, men att familjen själva inte vill dit och att marker inte heller passar för syftet. Risken finns att lägren ändå blir permanenta boendelösningar för familjerna och det skulle betyder produktionen av ekologisk närodlad billig mat för hundratals familjer att upphöra. Cirka trehundra hushåll har brukat jordlotter här sedan mitten av åttiotalet. De flesta lever på det och handlar bara mjöl, pasta och sådant för pengar de tjänar på att sälja varorna.
Tillsammans kontaktade föreningens medlemmar partnerorganisationen Surplus People Project (SPP) för att få stöd i kampen om jorden. Att iTemba rent juridiskt brukat landet illegalt är svårt för myndigheterna att hävda då de själva misslyckats med landreform och dessutom lovat stöd till småbrukare.
    – Vi visste ingenting om hur vi skulle kontakta jurister, men genom SPP har vi fått utbildningar och stöd när vi organiserar marscher och protester, säger Craig Jonkers.
Protesterna har varit framgångsrika, istället för att hota iTemba bjuder provinsen nu in dem till förhandlingar. Jordbrukarna tänker dock inte acceptera något annat än att få rätt till marken de brukar.
– Vi är trötta på att bli undanskuffade, vi tänker kämpa för rätten att vara kvar här.

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider