Har du fått brev från Afrikagrupperna?

I Zimbabwe arbetar Afrikagruppernas samarbetspartner ABDO för att ge barn och vuxna bättre möjligheter till utbildning och försörjning. Detta berättar vi om i ett brev som i dagarna landar i brevlådor runtom i landet.

Vi hoppas att du som fått brevet vill vara med och stödja vårt arbete genom att sätta in en gåva på PG 900337-7 eller direkt på hemsidan.  Om du har frågor om Afrikagruppernas arbete eller det brev du fått går det bra att mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Hit vänder du dig även om du inte vill ha fler brev från Afrikagrupperna.

Tack för ditt stöd. Tillsammans förändrar vi liv!

 

 

allamammor 1kvinnatxtTill alla er som har en mamma, är en mamma, väljer att inte bli mamma.

Den här kampanjen är till er! Afrikagrupperna arbetar för att alla kvinnor ska ha rätten att bestämma om och när man ska skaffa barn! Vi kämpar också för att nödvändig vård under graviditet och förlossning ska vara tillgänglig för alla. Det räddar livet på både mammor och barn.
Vi behöver din hjälp!
Läs mer om hur du kan bidra på allamammor.nu

epaStoppa stölden av Afrikas resurser!

EU:s jakt på billiga råvaror i södra Afrika bidrar till konflikter, miljöförstöring och att lokalbefolkningen blir av med sin mark. Snart är det EU-val. Då väljer vi de politiker som beslutar om EU:s handels- och investeringspolitik.
Skriv på vårt upprop och hjälp oss att ställa krav på EU-politikerna!

EU:s handelskommissionär Karel de Gucht har varit på besök i Namibia och haft möten om EPA-avtalen. Den femtonde september är han i Sydafrika för möte med Sydafrikas handelsminister. Enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen har EU och Namibia nu löst några missförstånd om EPA-avtalen. De Gucht sa efter mötet att EU gått med på att ta bort några av de kontroversiella frågor som varit ett hinder i förhandlingarna, som konkurrensregler och handel med tjänster. EU är Namibias viktigaste exportmarknad utanför södra Afrika, cirka 30 procent av den totala exporten. Namibias största jordbruksexport till EU är nötkött, vindruvor och fisk. År 2009 undertecknade Botswana, Lesotho, Swaziland och Moçambique ett interimsavtal med EU.

Namibia valde att inte skriva på, på grund av att EU fått med många frågor i interimsavtalet som var direkt skadliga för Namibias utvecklingsmöjligheter. Sydafrika har ett separat handelsavtal, men förhandlar samtidigt om ett regionalt EPA-avtal. Förhandlingarna kommer att fortsätta i slutet av september och pressen ökar på Namibia att skriva på. Om de inte gör det så hamnar de i praktiken i ett läge där EU får i stort sett fri tillgång till Namibias marknad, eftersom Namibia är i en tullunion med Sydafrika. Medan Namibia får konkurrera på samma villkor som övriga i-länder för att få tillgång till EU:s marknad.

EU har nämligen tagit bort Namibia från den lista av länder som klassas som utvecklingsländer. Sedan början av 70-talet har EU låtit utvecklingsländer betala lägre tullar på produkter de säljer till EU. Systemet kallas ”Generalised System of Preferences”. Kommissionen föreslår nu att antalet länder som åtnjuter denna fördel ska minskas kraftigt, från 176 till 80. Flera medel- och höginkomstländer, till exempel Ryssland och Saudiarabien, ska tas bort från listan. Men även många fattiga länder som Namibia kommer att förlora denna fördel om förslaget går igenom. Samtidigt som pressen ökar på Namibia så har EU fortfarande inte svarat på hur man ställer sig till SADC-ländernas förslag på regler för att skydda jordbrukssektorn och livsmedelssäkerheten i regionen.

Marja Wolpher

agera114Hur vill du ha din AGERA?

Välj att få din AGERA digitalt! Då sparar du resurser både för Afrikagrupperna och för naturen. Men papperstidningen
kommer att finnas kvar för dig som inte kan eller vill få den via epost. Därfär är det väldigt viktigt för oss att veta hur
du vill få information om vår verksamhet!
På issuu.com/afrikagrupperna lägger vi ut tidningen AGERA fyra gånger om året. Då får du e-post med länken till tidningen
som du kan läsa i datorn, på mobilen eller i din läsplatta.

Fyll i formuläret här och välj hur du vill ha din AGERA

 

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider