Hur stoppar vi hiv?

IMG 5576.red -300x265Daniela Belén Garone från Läkare utan gränser  reflekterar över senaste internationella hivkonferensen i Aftonbladet. Hon beskriver ett av deras projekt där patienter samarbetar för att hämta ut bromsmediciner, då vägen till sjukhus och kliniker kan vara för lång att ta sig.

Afrikagrupperna är inne på samma idé, fast med en annorlunda ingång. Vi stöttar hemsjukvårdare som vårdar majoriteten av de människor som lever med hiv. Sjukvårdare som nästan alltid är grovt underbetalda kvinnor, men vars arbete är livsviktigt för väldigt många.Med erkännande skulle resurser avsättas för deras kompetensutveckling och upprätthållande av vårdstandard. Idag får hemsjukvårdare inte dela ut till exempel bromsmediciner, det är fortfarande patienten som med egna resurser måste ta sig till sjukhus.
Men det måste inte vara så.
Läs mer på bloggen Södra Afrika Idag om kampen mot hiv!

epaStoppa stölden av Afrikas resurser!

EU:s jakt på billiga råvaror i södra Afrika bidrar till konflikter, miljöförstöring och att lokalbefolkningen blir av med sin mark. Snart är det EU-val. Då väljer vi de politiker som beslutar om EU:s handels- och investeringspolitik.
Skriv på vårt upprop och hjälp oss att ställa krav på EU-politikerna!

Foto valaffisch MugabeDen mångfaldigt prisbelönte zimbabwiske fotografen Tsvangirayi Mukwazhi, före detta ambassadören till Zimbabwe, Sten Rylander, och Afrikagruppernas styrelseledamot Calle Sundstedt i samtal om bilden av Afrika. Sensus torsdag 26 april. Tsvangirayi bor i Zimbabwe, men arbetar över hela Afrika för bildbyrån AP. Som yrkesfotograf i Zimbabwe har han fått utstå trakasserier, hot och våld.

Den mångfaldigt prisbelönte zimbabwiske fotografen Tsvangirayi Mukwazhi kommer till Stockholm i slutet av april för att visa upp en ny bild av Afrika.

Tsvangirayi lever och arbetar i Zimbabwe, men reser över hela kontinenten för bildbyrån Associated Press, AP. Som yrkesfotograf i Zimbabwe, där den politiska situationen varit explosiv under många år, har han fått utstå trakasserier, hot och våld. Under en period tvingades han i exil i Sydafrika.
Frukostseminarium torsdag 26 april
Vi bjuder på frukost och samtal på Södertörns högskola 10-11
Frukostseminariet som Facebookevent

Kvällsseminarium onsdag 26 april : En annan bild av Afrika, är det möjligt?
Tre personer diskuterar möjligheterna och problemen att skildra ett nytt Afrika. Hur är det till exempel att verka som fotograf med de fördomar som finns om Afrika? Är det möjligt att förmedla andra bilder?

Ett samtal mellan: Tsvangirayi Mukwazhi – Prisbelönt fotograf från Zimbabwe
Sten Rylander – Före detta ambassadör som i över 20 år har varit yrkesverksam och bosatt i södra Afrika Calle Sundstedt – Styrelseledamot Afrikagrupperna, en solidaritetsrörelse som jobbar med utvecklingssamarbete i södra Afrika
Torsdag 26 april 18-20 Sensus sal 401, Medborgarplatsen
Seminariet som Facebookevent

Vernissage lördag 28 april
Kl 13-16 Östermalms bibliotek, Valhallavägen 146
Utställningen pågår tom 11maj
Vernissaget som Facebookevent

För mer information kontakta
Ylva Zetterlund, 08-442 70 67 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
eller
Viktoria Olausson, pressekreterare Afrikagrupperna 0735-939 139 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

agera114Hur vill du ha din AGERA?

Välj att få din AGERA digitalt! Då sparar du resurser både för Afrikagrupperna och för naturen. Men papperstidningen
kommer att finnas kvar för dig som inte kan eller vill få den via epost. Därfär är det väldigt viktigt för oss att veta hur
du vill få information om vår verksamhet!
På issuu.com/afrikagrupperna lägger vi ut tidningen AGERA fyra gånger om året. Då får du e-post med länken till tidningen
som du kan läsa i datorn, på mobilen eller i din läsplatta.

Fyll i formuläret här och välj hur du vill ha din AGERA

 

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider