gabi bjorssonSverige har råd med både flyktingar och bistånd!

Afrikagrupperna är kritiska mot den urholkning av biståndet som både Moderaterna och nu även Socialdemokraterna förespråkar. Biståndet finansierar redan idag delar av skuldavskrivningar, flyktingkostnader och klimatfinansiering. Det har skett under flera år och i allt större omfattning. Detta har påpekats och kritiserats under längre tid av det civila samhället i Sverige och övriga Europa.

Nu har de båda stora partierna förklarat att de nödvändiga ökade anslagen för flyktingmottande i Sverige ska kunna finansieras via biståndsbudgeten.

Sverige är ett rikt land. Vi har råd att både hålla målsättningen med bistånd till människor som lever i fattigdom och att ta emot flyktingar.

Afrikagrupperna uppmanar både Moderaterna och Socialdemokraterna att ompröva sitt ställningstagande kring urholkning av biståndsbudgeten!

Gabi Björsson, generalsekreterare Afrikagrupperna

21 av Sveriges bistånds-och utvecklingsorganisationer bjuder in till Politikerutfrågning:

Biståndet efter valet Sverige är en viktig aktör inom det globala biståndet och har stort ansvar i egenskap av pådrivare i utvecklingsfrågor.

I dag är de globala utmaningarna många och stora, men de syns mycket lite i valdebatten. Därför vill 21 svenska organisationer som arbetar med global utveckling och fattigdomsbekämpning ta pulsen på riksdagspartiernas biståndspolititiska företrädare. - Hur ska biståndspolitiken och Sveriges politik för global utveckling utformas framöver? - Vilka vallöften kan partierna avge? - Vilka är de största skillnaderna mellan partiernas politik?

Välkomna till en utfrågning som tar sikte på de stora utvecklingsfrågorna för både Sverige och världen!

Tid: Torsdagen 4/9 kl. 9.00-10.30 direkt följt av fika 10.30 -11.00

Plats: Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm

Anmälan dig och hjälp oss att ställa krav på EU-politikerna!

Foto valaffisch MugabeDen mångfaldigt prisbelönte zimbabwiske fotografen Tsvangirayi Mukwazhi, före detta ambassadören till Zimbabwe, Sten Rylander, och Afrikagruppernas styrelseledamot Calle Sundstedt i samtal om bilden av Afrika. Sensus torsdag 26 april. Tsvangirayi bor i Zimbabwe, men arbetar över hela Afrika för bildbyrån AP. Som yrkesfotograf i Zimbabwe har han fått utstå trakasserier, hot och våld.

Den mångfaldigt prisbelönte zimbabwiske fotografen Tsvangirayi Mukwazhi kommer till Stockholm i slutet av april för att visa upp en ny bild av Afrika.

Tsvangirayi lever och arbetar i Zimbabwe, men reser över hela kontinenten för bildbyrån Associated Press, AP. Som yrkesfotograf i Zimbabwe, där den politiska situationen varit explosiv under många år, har han fått utstå trakasserier, hot och våld. Under en period tvingades han i exil i Sydafrika.
Frukostseminarium torsdag 26 april
Vi bjuder på frukost och samtal på Södertörns högskola 10-11
Frukostseminariet som Facebookevent

Kvällsseminarium onsdag 26 april : En annan bild av Afrika, är det möjligt?
Tre personer diskuterar möjligheterna och problemen att skildra ett nytt Afrika. Hur är det till exempel att verka som fotograf med de fördomar som finns om Afrika? Är det möjligt att förmedla andra bilder?

Ett samtal mellan: Tsvangirayi Mukwazhi – Prisbelönt fotograf från Zimbabwe
Sten Rylander – Före detta ambassadör som i över 20 år har varit yrkesverksam och bosatt i södra Afrika Calle Sundstedt – Styrelseledamot Afrikagrupperna, en solidaritetsrörelse som jobbar med utvecklingssamarbete i södra Afrika
Torsdag 26 april 18-20 Sensus sal 401, Medborgarplatsen
Seminariet som Facebookevent

Vernissage lördag 28 april
Kl 13-16 Östermalms bibliotek, Valhallavägen 146
Utställningen pågår tom 11maj
Vernissaget som Facebookevent

För mer information kontakta
Ylva Zetterlund, 08-442 70 67 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
eller
Viktoria Olausson, pressekreterare Afrikagrupperna 0735-939 139 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Kom och möt aktivister från hela världen! Passa på att samtala och nätverka med andra engagerade eller nyfikna – i en heldag med seminarier och workshops.

Afrikagrupperna arrangerar ett seminarium om pensionsfondernas investeringar på Inspiration Världen den 6 september, ABF huset Stockholm.

Skriv på för schyssta pensioner redan idag  www.schysstapensioner.nu

 

 

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider