Hur stoppar vi hiv?

IMG 5576.red -300x265Daniela Belén Garone från Läkare utan gränser  reflekterar över senaste internationella hivkonferensen i Aftonbladet. Hon beskriver ett av deras projekt där patienter samarbetar för att hämta ut bromsmediciner, då vägen till sjukhus och kliniker kan vara för lång att ta sig.

Afrikagrupperna är inne på samma idé, fast med en annorlunda ingång. Vi stöttar hemsjukvårdare som vårdar majoriteten av de människor som lever med hiv. Sjukvårdare som nästan alltid är grovt underbetalda kvinnor, men vars arbete är livsviktigt för väldigt många.Med erkännande skulle resurser avsättas för deras kompetensutveckling och upprätthållande av vårdstandard. Idag får hemsjukvårdare inte dela ut till exempel bromsmediciner, det är fortfarande patienten som med egna resurser måste ta sig till sjukhus.
Men det måste inte vara så.
Läs mer på bloggen Södra Afrika Idag om kampen mot hiv!

epaStoppa stölden av Afrikas resurser!

EU:s jakt på billiga råvaror i södra Afrika bidrar till konflikter, miljöförstöring och att lokalbefolkningen blir av med sin mark. Snart är det EU-val. Då väljer vi de politiker som beslutar om EU:s handels- och investeringspolitik.
Skriv på vårt upprop och hjälp oss att ställa krav på EU-politikerna!

Vernissage av Kairo på Just Africa imorgon lördag

Imorgon kl 12-16 öppnas fotoutställningen Kairo av Manuel Alvarez Diestro på butiken och konstgalleriet Just Africa. Utställningen pågår fram till 21 mars 2012.
Den 11 februari 2011 avgår Egyptens president Hosni Mubarak efter 18 dagars intensiva demonstrationer med hundratals döda. Bilder på de enorma folkmassorna från Tahirirtorget kablas ut över hela världen i realtid. Tv-huset sätts ibrand, poliser slår brutalt ned demonstranter, tårgasluften hänger tung över Kairo.
Fotografen Manuel Alvarez Diestro var där, på Tahirirtorget. Samtidigt vände Manuel även sin kamera bort från protesterna och försökte skildra det poetiska i revolutionen utan att avbilda själva demonstrationerna. Resultatet blev serien ”Kairo”.
Med humor, värme och öga för detaljer har Manuel fångat ögonblick vilka ibland kan säga lika mycket som att se hundratusen människor samlade. Protesterna briserade likt en bomb där varje deltagande individ var revolutionens hjälte men också en bricka i ett större perspektiv. Vägen mot ett nytt samhälle har sedan förra våren varit allt annat än spikrak.
Manuel Alvarez Diestro är född i Santander, Spanien 1972. Manuel tog examen i Konsthistoria på Boston University och har sedan dess bott på ett flertal platser, bland annat Beirut, Casablanca och Alger. Tills nyligen bodde han i Kairo men är numer bosatt i London. Manuel Alvarez Diestro har ställt ut på bland annat Arte Lisboa 2010 och är publicerad i flertalet tidskrifter som Mark, Blueprint, Log och Dezeen.
På transitorycities.com kan man se mer av Manuels strävan att återberätta den visuella uppskattningen av städer och vårt förhållande till dem.

agera114Hur vill du ha din AGERA?

Välj att få din AGERA digitalt! Då sparar du resurser både för Afrikagrupperna och för naturen. Men papperstidningen
kommer att finnas kvar för dig som inte kan eller vill få den via epost. Därfär är det väldigt viktigt för oss att veta hur
du vill få information om vår verksamhet!
På issuu.com/afrikagrupperna lägger vi ut tidningen AGERA fyra gånger om året. Då får du e-post med länken till tidningen
som du kan läsa i datorn, på mobilen eller i din läsplatta.

Fyll i formuläret här och välj hur du vill ha din AGERA

 

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider