header-press

Hej!

Häromdagen uppmärksammades i Rapport situationen för de arbetare som odlar ditt vin. Under den senaste månaden har jag mest varit i Kapstaden, främst tillsammans med vår partnerorganisation Sikhula Sonke, en fackförening för lantarbetare. Deras generalsekreterare intervjuas i TVinslaget. Tiden där var händelserik. Mordet på Terre´Blanche skapade en mediastorm som Sikhula Sonke drogs in i. Detta samt kontakter gjorde att jordbruksminister Tina Joumat-Pettersson bjöd in organisationen till budgetdebatt med galamiddag. Bra chans att väcka uppmärksamhet hos folk på departementet! Nu är jag åter i vardagen i East London- dags att ta itu med bokföringen!

Se Rapportinslaget om lantarbetarna!
http://playrapport.se/#/video/1981052

Viktoria Olausson

Världsbankslån till skitig el? Japp!

Världsbanken godkände lånet på 3,75 miljarder till det halvstatliga elbolaget Eskom för att bygga - kolkraftverk.
USA lade ner sin röst medan Sverige röstade för.
– Det här är en rättvisefråga. Vi kan inte säga att de inte har rätt till energi, säger Gunilla Carlsson.
Men det kan Eskom. Elpriserna kommer att dubblas de närmaste tre åren medan exportindustrierna fortfarande får billig el. Tidigare löften om att installera en miljon solvärmda varmvattensberedare har brutits.
Muna Lakhani på Earthlife hävdar att det billigaste sättet att öka kapaciteten är att spara el. Men idag finns inga anledningar att spara, eftersom elen skapar inkomster. Således offrar man vår miljö för att tjäna en snabb slant på att förse skitiga industrier med skitig el från Världsbankssponsrade kolkraftverk.

Läs mer om lånet
http://africagroups.org/sa/2010/04/01/innan-valet-kommer-elen/

Inget raskrig på gång

Läser Staffan Heimersons artikel i Aftonbladet och undrar vilket land han rapporterar om. Frågar folk runt omkring om de tror att Sydafrika är på randen till omfattande raskravaller”. De stirrar alla häpet på mig innan de börjar skratta. Nej nej nej. Det värsta rasrelaterade våldsbrottet som hänt hittills efter mordet är att en vit kvinna slängde läsk på en svart man utanför domstolen i morse. Cape Times intervjuade några av de som närvarar. En svart man sade att pojkarna som gjorde det var modiga, hjältar och genomförde vad många tänkt. En annan håller inte med, utan tycker att Terre’Blanche blivit mildare till sinnes efter tiden i fängelset. Han satt inne för att ha slagit en svart arbetare tills mannen nästan dog.

Läs mer om det frånvarande raskriget
http://africagroups.org/sa/2010/04/06/inget-raskrig-pa-gang/

Afrikagrupperna debatterar mediabilden av Afrika

Efter lite diskussion med Afrikagrupperna i Stockholm bestämde vi oss för att ge oss in i debatten och bevakningen kring mordet på Eugéne Terre´Blanche. Kvickt fick jag ihop ett debattinlägg som inte kom in i Aftonbladets papperstidning, men väl på webben . Vi hade även blivit lovade plats på Second Opinion, så jag utvecklade resonemanget och fick in ett inlägg där också.

Se länkar till debattinläggen
http://africagroups.org/sa/2010/04/08/jag-debatterar/

Zimbabwe fyller 30 år

Zimbabwe är fortfarande en källa till debatt. De flesta håller med om att landet är i djup kris på alla nivåer. Men varför? Vissa frikänner envist Mugabe i frågan och skyller helt på västmakterna”, andra gör tvärtom. För min del är det tydligt att Storbritannien och andra inte betett sig renhårigt mot Zimbabwe, men jag begriper inte hur man kan ta detta faktum som intäkt till att oskyldigförklara Uncle Bob.

Läs mer om Mugabe och hans ekonomi
http://africagroups.org/sa/2010/04/18/zimbabwe-30-ar-idag/

Sharpevilledagen 50 år i år

Uppemot 20 000 hade samlats i en fredlig demonstration vid polisstationen för att demonstrera mot de omänskliga passlagarna under apartheid. Polisen öppnade eld - 69 dog och hundratals sårades.
Folk demonstrerar återigen i Sharpeville. Protesterna mot bristande service har varit fler det senaste året än något tidigare år. Folk i samhällen över hela Sydafrika har efter försök att påverka myndigheterna att ordna med vatten, sanitet, bostäder, tagit till gatorna och eldat bildäck ibland i våldsamma sammandrabbningar med polisen.

Läs mer om tjugoårsjubileet
http://africagroups.org/sa/2010/02/11/tjugo-ar-sedan-mandela-frigavs/

Malema fälld och sång bannlyst

Nu har Julius Malema, ledare för ANC:s ungdomsavdelning sjungit en sång om att skjuta farmare. ANC genom talesmannen Ishmael Mnisi försvarade Malema i en ganska förvirrad intervju med nyhetsbyrån SAPA. Sången förbjöds senare av domstol.
Malema fälldes även nyligen för hate speech” för vad han sagt om kvinnan som åtalade Jacob Zuma för våldtäkt.

Läs mer om förargliga kampsånger
http://africagroups.org/sa/2010/03/16/malema-falld-for-hate-speech/


Fortsätt gärna läsa bloggen Sydafrika idag
http://www.africagroups.org/sa

Nyhetsbrev

Afrikagrupperna har flera nyhetsbrev du kan prenumerera på, nyheter från Moçambique, Sydafrika eller Namibia, samt På Gångbrevet om vad som händer i Afrikagrupperna i stort.

Läs mer om nyhetsbreven

Personal på plats

I Moçambique, Namibia och Sydafrika har vi svenska korrespondenter som regelbundet följer utvecklingen i sina respektive länder och i hela regionen. Har du frågor som rör södra Afrika är du välkommen att kontakta dem.

Läs mer om våra korrespondenter

Vårt arbete i södra Afrika

AfrikaHär hittar du information om de organisationer vi stödjer i södra Afrika och våra programområden. Vi har även fakta om länderna.

Vårt arbete i södra Afrika

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider