header-hararbetarvi

Femhundra år och sedan tjugo

utsssVasco da Gama får vi lära om i skolan. Han fann vägen till Indien sägs det. Inget sägs om de afrikaner och araber som redan visste. Efter da Gama utsattes Moçambique för femhundra år av kolonialism. När freden kom 1992 för att Sydafrika började bli demokratiskt och slutade stödja kriget var Moçambique ett av världens fattigaste länder. Somliga tycker att de borde ha repat sig och klarat av att bygga demokrati, nationell enhet och en blomstrande ekonomi på tjugo år. Andra tänker att det tar lite längre tid.

Läs vår Moçambiqueblogg

På bloggen Södra Afrika idag bloggar Afrikagrupperna från de fem länder i södra Afrika som vi är verksamma i, samt om Afrikafrågor i Sverige. Genom att välja kategorin Moçambique kan du följa våra inlägg om landet. 
Läs om Moçambique på bloggen Södra Afrika idag

Resultatet av tre dagars kravaller i Mocambiques huvudstad Maputo i början av september 2010 blev att regeringen sänkte och frös priserna på många varor. En seger för folket på kort sikt, men ohållbart på lång sikt, menar Gitte Byg de Araújo, Afrikagruppernas koordinatör i Mocambique.

13 döda, 300 skadade och 224 gripna. Det blev ett högt pris för de oroligheter som skakade Maputo 1-3 september. Kritik mot regeringen hördes redan när priset på bensin höjdes i somras, men när höjda vetepriser ledde till dyrare bröd tog folk till gatorna.

Flera anställda på Afrikagruppernas kontor tog emot sms som uppmanade till demonstrationer och gatumanifestationer.

- Bakgrunden är att globala priser leder till dyrare varor, säger Gitte Byg de Araújo. Bröd är extremt viktigt här, mer än i Sverige, och när folk inser att de inte har råd att överleva leder det till oroligheter.

I februari för två år ledde höjda bensinprsier till kravaller, men då handlade det bara om en dag och vandaliseringen var inte lika utbredd. Den här gången sattes ett av det statliga elbolagets kontor och två bensinstationer i brand, man brände bilar och  slog sönder fönstren i flera butiker.

Trots att inrikesministern gett order om att bara gummikulor skulle användas mot demonstranterna dödades och skadades flera personer av skottskador.

- Mitt bostadsområde kokade av ilska och polisen använda riktiga kulor för att skrämma folk, säger Telma Alegre på Afrikagrupperna i Maputo. Det var fruktansvärt. Det saknades bröd och baslivsmedel för affärerna var stängda. Vi befann oss i en mycket osäker situation.

Först tre dagar efter att kravallerna ebbat ut fattade regeringen beslut om att sänka priserna och frysa dem till december.

- Det är precis som för två år sedan, säger Gitte Byg de Araújo. Då lyckades folk sänka bensinpriserna efter en dags kravaller. Det ger en konstig signal till människor att man bara behöver ta till gatorna för att sänka priserna. Regeringen måste bli bättre på att informera om varför priserna höjs.

Enligt Gitte Araujo leder frysta priser bara till konstgjord andning. När priserna släpps fria igen är det bara en tidsfråga tills nya kravaller uppstår. Vad som måste till är långsiktiga lösningar och att människor i hela landet får information om vad regeringen gör och tänker göra på lång sikt.

- Regeringen måste öka sina insatser för att skapa nya jobb, säger Telma Alegre.  Den måste bli bättre på att förklara logiken bakom prisökningarna och samtidigt skapa ett socialt skyddsnät för de fattigaste.

Om inget görs är risken att brottsligheten och våldet ökar i spåren av ökad fattigdom och större ekonomiska och sociala klyftor. Telma Alegre får medhåll från flera håll i mocambikansk media där regeringen, de illegala demonstrationerna till trots, pekas ut som ytterst ansvarig.

Författaren Mia Cuoto sa ”att demonstationerna kanske inte var lagliga, men de var legitima: de utan röster försöker säga oss någonting.” Afrikagruppernas partnerorganisation, bonderörelsen UNAC, fördömde våldet och uppmanade regeringen att satsa mer på det inhemska jordbruket för att skapa fler arbetstillfällen och minska beroendet av omvärlden för baslivsmedel.

I väntan på regeringens agerande i december råder ett osäkert lugn på Maputos gator.

Glöm Peppes bodega!

Träffa vänliga människor. Chilla på paradisstränder där havet och himlen förenas i en ljusblå horisont. Upptäck en orörd undervattensvärld som erbjuder snorkling och dykning i världsklass; upplev korallrev och se sköldpaddor, hajar, delfiner, djävulsrockor och den fridlysta sjökon. Ät färsk fisk på små restauranger med livemusik. Bada i turkost vatten.
Läs mer om att resa i Mocambique

Bli en vardagshjälte

moc timaTima lever med hiv och har som så många andra fått sin tillvaro omkullkastad.
– Medicinerna är så starka att de får mig att må ännu sämre. Tack vare besöken från Amodefas aktivister orkar jag fortsätta ta dem.
Gör livet lättare för dem som har det svårt. Ditt bidrag i kampen mot hivgör stor skillnad!
Jag vill bli vardagshjälte!

Marrabenta

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider