header-hararbetarvi

Femhundra år och sedan tjugo

utsssVasco da Gama får vi lära om i skolan. Han fann vägen till Indien sägs det. Inget sägs om de afrikaner och araber som redan visste. Efter da Gama utsattes Moçambique för femhundra år av kolonialism. När freden kom 1992 för att Sydafrika började bli demokratiskt och slutade stödja kriget var Moçambique ett av världens fattigaste länder. Somliga tycker att de borde ha repat sig och klarat av att bygga demokrati, nationell enhet och en blomstrande ekonomi på tjugo år. Andra tänker att det tar lite längre tid.

Läs vår Moçambiqueblogg

På bloggen Södra Afrika idag bloggar Afrikagrupperna från de fem länder i södra Afrika som vi är verksamma i, samt om Afrikafrågor i Sverige. Genom att välja kategorin Moçambique kan du följa våra inlägg om landet. 
Läs om Moçambique på bloggen Södra Afrika idag

Afrikagruppernas partnerorganisation UNAC demonstrerar för rätten till mark.Moçambique är ett av södra Afrikas fattigaste länder. Flera hundra års portugisiskt styre och därefter befrielsekrig och inbördeskrig har satt djupa spår.

Afrikagruppernas stöd till Moçambique syftar till att bidra till minskad fattigdom och ökat folkligt inflytande framförallt i landets nordligaste provinser Cabo Delgado, Nampula och Niassa. Afrikagrupperna samarbetar med organisationer som verkar på landsbygden i dessa tre provinser som är de mest eftersatta och där fattigdomen är stor.
Afrikagrupperna stöder organisering och folkbildning samt insatser som ökar möjligheterna till försörjning, till kvinnors och mäns delaktighet i utvecklingen, och som lindrar effekterna av hiv och aids.

Organisering och folkbildning samt insatser som ökar möjligheterna till försörjning och som lindrar effekterna av hiv och aids, bidrar till en utveckling där kvinnor och män är delaktiga och deras levnadsvillkor förbättras.

Afrikagruppernas stöd når våra partnerorganisationers målgrupper i de områden där dessa är verksamma. Det innebär att vi når fram till civilsamhället i form av lokalbaserade organisationer, lokala ledare och konsultativa råd i distrikten, det vill säga till gräsrotsnivån där kvinnor och män, ungdomar av båda könen i och utanför skolan och personer som lever med hiv finns. En stor del av partnerorganisationernas målgrupper finns bland de fattigaste grupperna som småskaliga bönder och i många fall är kvinnor och/eller unga en specifik prioriterad målgrupp.

Vi har en partner som är specialiserad inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter - SRHR (AMODEFA), en som samordnar civila samhället i kampen mot hiv och aids (MONASO), en som kan jämställdhetsarbete (Forum Mulher), en som organiserar familjebönder och arbetar med livsmedelssäkerhet (UNAC), en ungdomsorganisation (UNDE), en som jobbar med organisationsutveckling och påverkansarbete på provinsnivå (FOCADE), en som jobbar med mikrokrediter och utbildning på lokalnivå (AMEC) och genom Olaka och Hankone i Cuamba bidrar vi till att personer som lever med hiv själva är aktörer i kampen mot epidemin.

Afrikagrupperna har bedömt att denna mix av partnerorganisationer bidrar till ömsesidigt lärande, att jämställdhetsperspektivet och förebyggande arbete mot hiv lättare inkluderas i all typ av verksamhet, erfarenheter och kunskap från central nivå i Maputo når till organisationer på provins- och distriktsnivå och tvärtom. Högutbildade storstadsmänniskor lär sig om förhållandena på landsbygden. Detta förbättrar organisationernas strategier och metoder liksom det bidrar positivt till Afrikagruppernas informations- och påverkansarbete i Sverige.

Glöm Peppes bodega!

Träffa vänliga människor. Chilla på paradisstränder där havet och himlen förenas i en ljusblå horisont. Upptäck en orörd undervattensvärld som erbjuder snorkling och dykning i världsklass; upplev korallrev och se sköldpaddor, hajar, delfiner, djävulsrockor och den fridlysta sjökon. Ät färsk fisk på små restauranger med livemusik. Bada i turkost vatten.
Läs mer om att resa i Mocambique

Bli en vardagshjälte

moc timaTima lever med hiv och har som så många andra fått sin tillvaro omkullkastad.
– Medicinerna är så starka att de får mig att må ännu sämre. Tack vare besöken från Amodefas aktivister orkar jag fortsätta ta dem.
Gör livet lättare för dem som har det svårt. Ditt bidrag i kampen mot hivgör stor skillnad!
Jag vill bli vardagshjälte!

Marrabenta

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider