header-hararbetarvi

Femhundra år och sedan tjugo

utsssVasco da Gama får vi lära om i skolan. Han fann vägen till Indien sägs det. Inget sägs om de afrikaner och araber som redan visste. Efter da Gama utsattes Moçambique för femhundra år av kolonialism. När freden kom 1992 för att Sydafrika började bli demokratiskt och slutade stödja kriget var Moçambique ett av världens fattigaste länder. Somliga tycker att de borde ha repat sig och klarat av att bygga demokrati, nationell enhet och en blomstrande ekonomi på tjugo år. Andra tänker att det tar lite längre tid.

Läs vår Moçambiqueblogg

På bloggen Södra Afrika idag bloggar Afrikagrupperna från de fem länder i södra Afrika som vi är verksamma i, samt om Afrikafrågor i Sverige. Genom att välja kategorin Moçambique kan du följa våra inlägg om landet. 
Läs om Moçambique på bloggen Södra Afrika idag

Moçambique har sedan freden 1992 investerat mycket i utbildning. Skolor har byggts, fler lärare har utbildats och fler barn går nu i skolan.

Halva Moçambiques befolkning är dock under 16 år och trots att stora satsningar inom utbildningsområdet har gjorts motsvarar det inte landets behov. Utbildningsministeriet menar att de största problemen är den fortsatta bristen på skollokaler, att flickor inte har samma möjligheter som pojkar att gå i skolan, det otillräckliga antalet och dåligt utbildade lärare samt svårigheterna med underhåll och löpande drift.

Problemen med skolan leder till att en majoritet av de elever som börjar skolan avslutar sin skolgång innan de nått femte klass. Detta drabbar i synnerhet flickorna, då det enligt tradition inte anses lika viktigt att de går i skolan. Flickorna används istället som arbetskraft i hemmet. Fattigdom och föräldrarnas analfabetism är ofta bakomliggande orsaker till att flickorna tas ur skolan. Även många lärare anser att flickor inte behöver studera lika mycket som pojkar. Det finns också få kvinnliga lärare som kan uppmuntra flickorna och vara förebilder. En annan orsak till att flickor avbryter sin skolgång är att de blir gravida. Det har ofta orsakats av lärare som använder sin position till sexuella relationer med elever. Då frekvensen av hiv-positiva lärare är hög i hela landet löper de kvinnliga eleverna även stor risk att smittas av hiv.

Skuldavskrivningen har gett ett visst ökat utrymme i statsbudgeten och i Moçambiques program för fattigdomsbekämpning prioriteras utbildning. Moçambique arbetar också i linje med millenniemålet "utbildning för alla" och har för satsningar på grundskolan tilldelats extra resurser av Världsbanken. I den nya alfabetiseringsplanen satsar Moçambique på kvinnor från 15 år och äldre. Att det i varje familj finns minst en kvinna med grundutbildning bedöms ha mycket positiva effekter på fattigdomsbekämpning.

Ur Ung i södra Afrika:

I Moçambique är den obligatoriska skolgången sju år. Efter flera års inbördeskrig kom freden i början av nittiotalet och då påbörjades stora satsningar för att förbättra utbildningsmöjligheterna. Landets allmänna skola är kostnadsfri men eleverna måste betala en särskild inskrivningsavgift.
På landsbygden råder det en stor brist på utbildade lärare. Många barn slutar skolan efter sjunde klass därför att högre utbildning ofta medför att de måste flytta till större byar eller städer.
Den största delen av undervisningen sker på portugisiska, men sedan 2004 finns det i läroplanen ett visst utrymme för att bedriva en del av undervisningen på lokalspråk. Det minskar risken att eleverna hamnar efter på grund av språksvårigheter.

Ung i Moçambique

Neusia Isabel är 17 år och bor i Moçambiques huvudstad Maputo. Hon bor tillsammans med sina föräldrar och tre yngre syskon.

Neusias pappa arbetar som chaufför på ett företag och hennes mamma reser till Sydafrika och säljer kläder ett par gånger i månaden.

Neusia Isabel, 17 år. Nästa termin börjar Neusia tolfte klass, vilket motsvarar sista året på gymnasiet. Hon går i en skola en bit utanför centrum. Hennes favoritämne är matte, vilket är lite ovanligt tror hon. Det är i alla fall ingen annan av hennes tjejkompisar som gillar det.

- Det är pappas "fel". Han är också bra på matte och förr hjälpte han mig alltid med läxorna och det var så jag blev intresserad.

På sin fritid gillar Neusia att titta på TV, speciellt såpoperor från Brasilien. Moçambiques television är full med serier därifrån eftersom man pratar portugisiska både i Brasilien och Moçambique. Men det är inte så ofta som Neusia hinner slappa i TV-soffan. Efter skolan stannar hon kvar på biblioteket och gör sina läxor. Där kan hon låna alla böcker hon inte har råd att köpa. Därefter åker hon hem och hjälper till med matlagningen och senare på kvällen jobbar hon dessutom extra i kyrkan.
- Förut spelade jag jättemycket basket, men nu har jag inte tid med det längre. För att hålla formen och kunna rycka in i laget om det behövs löptränar jag på helgerna.

Ibland går hon på bio eller teater med sina tjejkompisar.
- Jag hade en pojkvän när jag var 14 år, men när jag såg honom med en annan tjej blev jag ledsen och bränd. Jag har inte haft någon kille sen dess. Grejen är att jag inte vill strula runt, utan ha ett seriöst förhållande, men samtidigt är jag ganska blyg och då blir det oftast inget.

Än så länge gör det inte så mycket. Hon tänker vänta minst tio år innan hon funderar på familj och barn.

- Min dröm är att bli diplomat. Min farbror jobbar på en ambassad och han är jämt ute och reser och får uppleva en massa saker. Problemet är bara att jag inte gillar att läsa språk, utan matte! När hon går ut skolan kommer hon att söka in till ekonomiutbildningen på universitetet. Diplomatyrket får än så länge förbli en dröm.

Glöm Peppes bodega!

Träffa vänliga människor. Chilla på paradisstränder där havet och himlen förenas i en ljusblå horisont. Upptäck en orörd undervattensvärld som erbjuder snorkling och dykning i världsklass; upplev korallrev och se sköldpaddor, hajar, delfiner, djävulsrockor och den fridlysta sjökon. Ät färsk fisk på små restauranger med livemusik. Bada i turkost vatten.
Läs mer om att resa i Mocambique

Bli en vardagshjälte

moc timaTima lever med hiv och har som så många andra fått sin tillvaro omkullkastad.
– Medicinerna är så starka att de får mig att må ännu sämre. Tack vare besöken från Amodefas aktivister orkar jag fortsätta ta dem.
Gör livet lättare för dem som har det svårt. Ditt bidrag i kampen mot hivgör stor skillnad!
Jag vill bli vardagshjälte!

Marrabenta

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider