Afrikagrupperna värvar nya Afrikapartner via telefon.

Nu kör Afrikagrupperna igång med höstens ringkampanj. Vi ringer till våra givare för att se om de är intresserade att bli Afrikapartner och stödja oss månadsvis via autogiro.

Som Afrikapartner är du vår allra viktigaste givare. Det är det uthålliga och långsiktiga arbetet som ger bäst resultat och det regelbundna givandet gör detta möjligt. Genom att ge via autogiro blir det även minsta möjliga omkostnader för administration vilket är bra för alla.

För att möjliggöra denna ringkampanj samarbetar vi med Fundraising Byrån AB. Har du några frågor eller synpunkter på kampanjen så tveka inte att kontakta oss på 08-442 70 84

 

varldensbarn logo

21 av Sveriges bistånds-och utvecklingsorganisationer bjuder in till Politikerutfrågning:

Biståndet efter valet Sverige är en viktig aktör inom det globala biståndet och har stort ansvar i egenskap av pådrivare i utvecklingsfrågor.

I dag är de globala utmaningarna många och stora, men de syns mycket lite i valdebatten. Därför vill 21 svenska organisationer som arbetar med global utveckling och fattigdomsbekämpning ta pulsen på riksdagspartiernas biståndspolititiska företrädare. - Hur ska biståndspolitiken och Sveriges politik för global utveckling utformas framöver? - Vilka vallöften kan partierna avge? - Vilka är de största skillnaderna mellan partiernas politik?

Välkomna till en utfrågning som tar sikte på de stora utvecklingsfrågorna för både Sverige och världen!

Tid: Torsdagen 4/9 kl. 9.00-10.30 direkt följt av fika 10.30 -11.00

Plats: Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm

Anmälan dig och hjälp oss att ställa krav på EU-politikerna!

SVT-produktionen ”Den stora resan” bryter mot villkoren för att få filma hos himbafolket i Namibia. Det uppger en av Afrikagruppernas partnerorganisationer, Legal Assistance Centre (LAC), som fått i uppdrag av den namibiska film-kommissionen att godkänna filmande av minoritetsgrupper i landet. LAC och Afrikagrupperna är även starkt kritiska till ersättningsnivån för medverkande himbafamiljer. Enligt ett avtal som LAC tagit del av ersätts deltagare från himba-folket med majsmjöl, socker och småpengar.

Den 8 september drar SVT igång höstens stora reality-satsning ”Den stora resan”. Programserien följer tre svenska familjer som under några veckor bor hemma hos familjer från minoritetsgrupper i Namibia, Vanuatu och Indonesien. ”Den stora resan” produceras av produktionsbolaget Eyeworks i samarbete med SVT Malmö.
Enligt den namibiska filmkommissionens regler ska ett särskilt tillstånd sökas hos människorättsorganisationen LAC för filmande av minoritetsfolk, som himba och san. LAC har fått uppdraget eftersom dessa grupper är marginaliserade, med höga nivåer av analfabetism, och då många saknar kunskap om lagar och regler som garanterar deras rättigheter.
- När filmteamet från Eyeworks Productions kom till Namibia skulle de först komma upp till oss på Legal Assistance Centre för att få ett tillstånd att filma. Men det struntade de i. De åkte direkt ut och började filma, säger Zeka Alberto, jurist för land, miljö- och utvecklingsfrågor på Legal Assistance Centre (LAC).
Filmteam ska bland annat informera LAC i förväg om var inspelning ska ske, och även betala en avgift till byn för att slå upp läger på inspelningsplatsen. Men det har inte skett, menar LAC.
- Det är ett brott mot villkoren i deras tillstånd att filma, säger Zeka Alberto.
LAC och Afrikagrupperna ifrågasätter även den ersättning som filmteamet erbjudit de medverkande himbafamiljerna.
- Filmteamet har betalat med några säckar majs och småpengar, drygt 40 kronor per dag. Det är förnedrande. När jag konfronterade dem sa deras kontaktperson på plats att ’de här människorna gör ju i alla fall ingenting’. Det är struntprat. De har sin boskap att ta hand om. När filmteamet är på platsen kan de inte sköta sina vanliga jobb, säger Zeka Alberto.
Afrikagrupperna är även kritiskt till de stereotyper som SVT:s informationsmaterial om produktionen förmedlar. På SVT:s hemsida refererar man till himbas vardag som ”extremt primitivt stamliv” och skriver att himbakvinnorna ”smörjer sig med rödbrunfärgad lera istället för att tvätta sig”. I själva verket används ockran för utsmyckning och som skydd mot sol, väder och vind. SVT:s programchef Emma Kronqvist har kallat programmet ”hetare och mycket mer 2009 än ’Robinson’”.
- Med pinsamt låga ersättningsnivåer, ignorerande av människorättsorganisationer som har mandat att tillvarata himbas intresse, och ordval som ’primitiva stammar’, framstår programmet snarast som en resa tillbaka till kolonialtiden,” säger Gabi Björson, kanslichef på Afrikagrupperna.

För mer information kontakta Afrikagruppernas pressekreterare:
Åsa Eriksson, 08-442 70 68, 0735-939 139, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
För pressbilder och mer info:
http://www.afrikagrupperna.se

Aktivism lokalt och globalt- medlemmar i centrum

Välkommmen på medlemsmöte helgen den 4-5 oktober från kl.13 på lördag till kl.15 på söndag i Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 i Stockholm.

Anmälan görs till anmalan@afrikagrupperna.se

 

 

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider