Bilden av en rättvis värld!

traidjusticeOm nu världen är så orättvis - hur borde den se ut i stället? Nu finns en karta som visar en bild av hur relationerna mellan till exempel EU och Afrika skulle kunna se ut. Om handelsrelationerna var byggda på ömsesidighet, ekologisk hållbarhet och ett utbyte istället för exploatering och kortsiktigthet. 


Klicka på kartan för att läsa mer om hur det skulle kunna se ut!

SVT-produktionen ”Den stora resan” bryter mot villkoren för att få filma hos himbafolket i Namibia. Det uppger en av Afrikagruppernas partnerorganisationer, Legal Assistance Centre (LAC), som fått i uppdrag av den namibiska film-kommissionen att godkänna filmande av minoritetsgrupper i landet. LAC och Afrikagrupperna är även starkt kritiska till ersättningsnivån för medverkande himbafamiljer. Enligt ett avtal som LAC tagit del av ersätts deltagare från himba-folket med majsmjöl, socker och småpengar.

Den 8 september drar SVT igång höstens stora reality-satsning ”Den stora resan”. Programserien följer tre svenska familjer som under några veckor bor hemma hos familjer från minoritetsgrupper i Namibia, Vanuatu och Indonesien. ”Den stora resan” produceras av produktionsbolaget Eyeworks i samarbete med SVT Malmö.
Enligt den namibiska filmkommissionens regler ska ett särskilt tillstånd sökas hos människorättsorganisationen LAC för filmande av minoritetsfolk, som himba och san. LAC har fått uppdraget eftersom dessa grupper är marginaliserade, med höga nivåer av analfabetism, och då många saknar kunskap om lagar och regler som garanterar deras rättigheter.
- När filmteamet från Eyeworks Productions kom till Namibia skulle de först komma upp till oss på Legal Assistance Centre för att få ett tillstånd att filma. Men det struntade de i. De åkte direkt ut och började filma, säger Zeka Alberto, jurist för land, miljö- och utvecklingsfrågor på Legal Assistance Centre (LAC).
Filmteam ska bland annat informera LAC i förväg om var inspelning ska ske, och även betala en avgift till byn för att slå upp läger på inspelningsplatsen. Men det har inte skett, menar LAC.
- Det är ett brott mot villkoren i deras tillstånd att filma, säger Zeka Alberto.
LAC och Afrikagrupperna ifrågasätter även den ersättning som filmteamet erbjudit de medverkande himbafamiljerna.
- Filmteamet har betalat med några säckar majs och småpengar, drygt 40 kronor per dag. Det är förnedrande. När jag konfronterade dem sa deras kontaktperson på plats att ’de här människorna gör ju i alla fall ingenting’. Det är struntprat. De har sin boskap att ta hand om. När filmteamet är på platsen kan de inte sköta sina vanliga jobb, säger Zeka Alberto.
Afrikagrupperna är även kritiskt till de stereotyper som SVT:s informationsmaterial om produktionen förmedlar. På SVT:s hemsida refererar man till himbas vardag som ”extremt primitivt stamliv” och skriver att himbakvinnorna ”smörjer sig med rödbrunfärgad lera istället för att tvätta sig”. I själva verket används ockran för utsmyckning och som skydd mot sol, väder och vind. SVT:s programchef Emma Kronqvist har kallat programmet ”hetare och mycket mer 2009 än ’Robinson’”.
- Med pinsamt låga ersättningsnivåer, ignorerande av människorättsorganisationer som har mandat att tillvarata himbas intresse, och ordval som ’primitiva stammar’, framstår programmet snarast som en resa tillbaka till kolonialtiden,” säger Gabi Björson, kanslichef på Afrikagrupperna.

För mer information kontakta Afrikagruppernas pressekreterare:
Åsa Eriksson, 08-442 70 68, 0735-939 139, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
För pressbilder och mer info:
http://www.afrikagrupperna.se

Portugisisktalande Informatör/Programhandläggare till regionkontoret i Sydafrika

Vi har nyligen öppnat ett regionalt kontor i Johannesburg, Sydafrika, och kommer på sikt att stänga ned övriga landkontor. Nu söker vi en portugistalande informatör/programhandläggare till det regionala kontoret för att täcka Angola och Mozambique. Namibia, Sydafrika och Zimbabwe täcks av den andra informatören, som också arbetar på regionkontoret.
Sök jobbet!

Vill du göra praktik i södra Afrika?

Afrikagrupperna samarbetar med Ljungskiles Folkhögskola i kursen ”Global Volontär”. Kursen riktar sig till dig som är mellan 20-30 år och är intresserad av internationellt utvecklingsarbete. Praktik sker på Afrikagruppernas partnerorganisationer i Sydafrika och Zimbabwe. Lördagen 29 mars är det informationsträff på Viktoriahuset, Linnegatan 21, Göteborg. Här träffar du Ljungskile Folkhögskola, Afrikagrupperna och tidigare praktikanter.
Sista ansökningsdatum: 15 april 2014! Klicka här för mer information

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider