Hur stoppar vi hiv?

IMG 5576.red -300x265Daniela Belén Garone från Läkare utan gränser  reflekterar över senaste internationella hivkonferensen i Aftonbladet. Hon beskriver ett av deras projekt där patienter samarbetar för att hämta ut bromsmediciner, då vägen till sjukhus och kliniker kan vara för lång att ta sig.

Afrikagrupperna är inne på samma idé, fast med en annorlunda ingång. Vi stöttar hemsjukvårdare som vårdar majoriteten av de människor som lever med hiv. Sjukvårdare som nästan alltid är grovt underbetalda kvinnor, men vars arbete är livsviktigt för väldigt många.Med erkännande skulle resurser avsättas för deras kompetensutveckling och upprätthållande av vårdstandard. Idag får hemsjukvårdare inte dela ut till exempel bromsmediciner, det är fortfarande patienten som med egna resurser måste ta sig till sjukhus.
Men det måste inte vara så.
Läs mer på bloggen Södra Afrika Idag om kampen mot hiv!

epaStoppa stölden av Afrikas resurser!

EU:s jakt på billiga råvaror i södra Afrika bidrar till konflikter, miljöförstöring och att lokalbefolkningen blir av med sin mark. Snart är det EU-val. Då väljer vi de politiker som beslutar om EU:s handels- och investeringspolitik.
Skriv på vårt upprop och hjälp oss att ställa krav på EU-politikerna!
SVT-produktionen ”Den stora resan” bryter mot villkoren för att få filma hos himbafolket i Namibia. Det uppger en av Afrikagruppernas partnerorganisationer, Legal Assistance Centre (LAC), som fått i uppdrag av den namibiska film-kommissionen att godkänna filmande av minoritetsgrupper i landet. LAC och Afrikagrupperna är även starkt kritiska till ersättningsnivån för medverkande himbafamiljer. Enligt ett avtal som LAC tagit del av ersätts deltagare från himba-folket med majsmjöl, socker och småpengar.

Den 8 september drar SVT igång höstens stora reality-satsning ”Den stora resan”. Programserien följer tre svenska familjer som under några veckor bor hemma hos familjer från minoritetsgrupper i Namibia, Vanuatu och Indonesien. ”Den stora resan” produceras av produktionsbolaget Eyeworks i samarbete med SVT Malmö.
Enligt den namibiska filmkommissionens regler ska ett särskilt tillstånd sökas hos människorättsorganisationen LAC för filmande av minoritetsfolk, som himba och san. LAC har fått uppdraget eftersom dessa grupper är marginaliserade, med höga nivåer av analfabetism, och då många saknar kunskap om lagar och regler som garanterar deras rättigheter.
- När filmteamet från Eyeworks Productions kom till Namibia skulle de först komma upp till oss på Legal Assistance Centre för att få ett tillstånd att filma. Men det struntade de i. De åkte direkt ut och började filma, säger Zeka Alberto, jurist för land, miljö- och utvecklingsfrågor på Legal Assistance Centre (LAC).
Filmteam ska bland annat informera LAC i förväg om var inspelning ska ske, och även betala en avgift till byn för att slå upp läger på inspelningsplatsen. Men det har inte skett, menar LAC.
- Det är ett brott mot villkoren i deras tillstånd att filma, säger Zeka Alberto.
LAC och Afrikagrupperna ifrågasätter även den ersättning som filmteamet erbjudit de medverkande himbafamiljerna.
- Filmteamet har betalat med några säckar majs och småpengar, drygt 40 kronor per dag. Det är förnedrande. När jag konfronterade dem sa deras kontaktperson på plats att ’de här människorna gör ju i alla fall ingenting’. Det är struntprat. De har sin boskap att ta hand om. När filmteamet är på platsen kan de inte sköta sina vanliga jobb, säger Zeka Alberto.
Afrikagrupperna är även kritiskt till de stereotyper som SVT:s informationsmaterial om produktionen förmedlar. På SVT:s hemsida refererar man till himbas vardag som ”extremt primitivt stamliv” och skriver att himbakvinnorna ”smörjer sig med rödbrunfärgad lera istället för att tvätta sig”. I själva verket används ockran för utsmyckning och som skydd mot sol, väder och vind. SVT:s programchef Emma Kronqvist har kallat programmet ”hetare och mycket mer 2009 än ’Robinson’”.
- Med pinsamt låga ersättningsnivåer, ignorerande av människorättsorganisationer som har mandat att tillvarata himbas intresse, och ordval som ’primitiva stammar’, framstår programmet snarast som en resa tillbaka till kolonialtiden,” säger Gabi Björson, kanslichef på Afrikagrupperna.

För mer information kontakta Afrikagruppernas pressekreterare:
Åsa Eriksson, 08-442 70 68, 0735-939 139, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
För pressbilder och mer info:
http://www.afrikagrupperna.se

agera114Hur vill du ha din AGERA?

Välj att få din AGERA digitalt! Då sparar du resurser både för Afrikagrupperna och för naturen. Men papperstidningen
kommer att finnas kvar för dig som inte kan eller vill få den via epost. Därfär är det väldigt viktigt för oss att veta hur
du vill få information om vår verksamhet!
På issuu.com/afrikagrupperna lägger vi ut tidningen AGERA fyra gånger om året. Då får du e-post med länken till tidningen
som du kan läsa i datorn, på mobilen eller i din läsplatta.

Fyll i formuläret här och välj hur du vill ha din AGERA

 

Frågor & svar

Delar ni ut stipendier? Hur gör jag om jag vill arbeta aktivt i Sverige? Var hittar jag en lokalgrupp? På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om Afrikagrupperna.
Vanliga frågor och svar

nyGlobalportalen_2

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll koll på Afrikagruppernas arbete i Sverige genom På Gång-brevet. Våra nyhetsbrev kommer ut en gång i månaden.
Här hittar du nyhetsbreven

Engagera dig i Afrikagrupperna

Alla som vill kan bli medlemmar i Afrikagrupperna! Visa att du stödjer vårt arbete. På flera platser i Sverige finns lokala Afrikagrupper där du kan engagera dig.
Mer om att bli aktiv

Läs mer om arbetet i Södra Afrika

 AfrikaAfrikagrupperna har verksamhet i fem länder i södra Afrika, Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver detta bedriver vi påverkansarbete i Sverige.

Läs mer om hur vi arbetar i de olika länderna, vilka projekt vi driver och vilka samarbetsorganisationer vi har.

 

 


Facebook Slider
Facebook Slider
Facebook Slider